11 imponerende fakta om bambusmaterialet

Vi har samlet 11 imponerende fakta omkring bambus og bambus som tekstilmateriale. Bliv klogere på bambus og de mange bambusfordele og -egenskaber.

Fakta om bambus 1:
bambus er en græsart

Bambus findes i over 1.500 forskellige arter, der hver især har deres egne egenskaber og bruges til forskellige ting. Selvom bambus er en græs og dermed kvalificeres som en græsart, kalder folk ofte bambus for et træ. 

Fakta om bambus 2:
en af de hurtigst voksende græsser i verden

Med en imponerende højde på op til 1,5 meter om dagen, afhængig af hvilken af de mange forskellige arter der er tale om, er det sikkert og vist, at bambus kan overgå alle andre græsarter i væksthastighed. I Guinness World Records er der en rekord på 91 centimeter på en dag - det svarer til 0.00003 km/t. 

Bambus vokser bedst i subtropiske og tropiske egne og trives bedst i fugtige/varme områder og dækker over 31,5 millioner hektar globalt.

Fakta om bambus 3:
bambus Moso - tekstilbambus

Moso er den bambussort, som oftest bruges til tekstilfremstilling. Under vækstfasen, vokser den op til 20 meter på 45-60 dage, med en diamenter på 10-12 cm. Ved fuld længde dannes der beskyttende blade langs stammen. Andre bambusarter kan vokse flere år, før de nå deres fulde modne status, hvilket typisk tager mellem 4-15 år, afhængigt af hvilken art der er tale om. 

Sammenlignet med et almindeligt dansk egetræ, der tager 80-100 år om at opnå fuld moden status, vokser træet op til 35 meter i højde og 0,6 -1,5 meter i diameter.

Bambusskov

Fakta om bambus 4:
bambus absorberer 5 gange mere Co2
og frigiver 35% mere oxygen

Du har måske læst eller hørt, at bambus kan absorbere 5 gange mere Co2 og producere 35 procent mere oxygen end almindlige træer, hvilket langt hen ad vejen er rigtigt. Dog skal det nævnes, at der er forskel på, hvilke arter der er tale om, da nogle træer/bambusarter absorbere mere Co2 end andre.

Gennem studier fra Italien viser det, at Moso-bambus på de første 7 år efter plantning, absorbere 52 tons Co2 pr. hektar sammenlignet med en langsomvoksende skov er det rigtig godt. Kilde: Fiscal Policy to Mitigate Climate Change, kapitel 5, side 92.

Fakta om bambus 5:
antibakterielle egenskaber

Moso bambus har et naturligt, antibakterielt og beskyttende lag blade omkring stammen, der har udvist god resistens mod svampedannelse og andre bakterier, hvilket gør dyrkning uden brug af pesticider og sprøjtemidler muligt. Dette forsvar gør, at langt de fleste overlever til høstning.

Fakta om bambus 6:
bambus kan forbedre jordkvaliteten og bambusarter kan vokse over alt

Bambus har et underjordisk rodnet, også kendt som rhizomes. Nye skud springer frem fra det underjordiske rodnet og danner den overjordiske dele af græssen. Det underjordiske rodnet er med til at tilføj næring til jorden og hjælper med at genoprette vandspejl.

Vandspejl opstår, når vand ikke længere kan synke dybere ned i jorden, og dermed danner et vandspejl. Alt vand under vandspejlet er kendt som grundvand, hvor alle hulrum i jorden er total mættet med vand. Bambus har ikke brug for tilsætning af vand, da regnvand er rigeligt for at bambus kan gro effektivt.

Nogle græsser og planter dør helt, når man slår dem ned, men bambus kan danne nye stamme, når de bliver fældet. 

Close-up af bambusblade

Fakta om bambus 7:
temperaturregulerende egenskaber

Det, der gør bambusfibrene temperaturregulerende, er lufthullerne mellem fibrene, som er større end ved andre materialer, f.eks. bomuld. Dette tillader mere varme at passere gennem stoffet, hvilken hjælper med at reducere temperaturen. Samtidigt skaber de større lufthuller mellem fibrene en form for isolering mod kulde, hvilket hjælper med at holde på varmen på kølige dage.

Fakta om bambus 8:
absorberer fugt og sved

På grund af de temperaturregulerende egenskaber ved bambus, transportere bambusviskosen bedre fugt, eks. sved væk fra kroppen og giver dig en bedre åndbarhed.

Fakta om bambus 9:
reducerer bakterievækst

Bakterier trives bedst i varme og fugtige miljøer, og netop på grund af de større luftlommer mellem fibrene har bakterier sværere ved at trives i bambusviskose. Bambus har antibakterielle egenskaber og kan være et oplagt materialevalg for folk, der døjer med sved og varme.

Fakta om bambus 10:
et meget blødt og behageligt materiale

Bambusviskose er et særdeles blødt tekstilmateriale. Mange sammenligner det med følesen af silke. Det er skånsomt mod huden og mange oplever følelsen af "ikke at have noget på" når de har bambus produkter på.

Fakta om bambus 11:
du tager ikke pandaernes mad

Bambus har mange unikke fordele, bl.a. udgør den en stor del af en pandas liv. Mange tror fejlagtigt, at produktion af bambus gør, at der er mindre mad til pandaerne, men faktisk kan pandaer slet ikke lide Moso bambussen - hverken som føde eller materiale til at bygge i. De foretrækker omkring 20 af de andre 1.500 sorter.
Markeret: Bambus Testfamilien